Eerste hulp bij Mastodon

Hieronder een thread die origineel op Twitter verscheen over Mastodon, een gedecentraliseerd microblogging platform dat na de overname van Twitter door Elon Musk onder de aandacht kwam. Ik bewaar hem hier voor mensen die rustig willen nalezen. Ook voegde ik een verzameling goeie algemene resources over Mastodon toe.

Bedankt aan iedereen die vragen instuurde, Mastodon probeerde en de thread deelde.

Algemene Mastodon resources

Goede algemene Mastodon-info in het Nederlands

Goede algemene Mastodon-info in het Engels

Mijn Twitterthread (NL)

Dit is een poging om Mastodon uit te leggen voor mensen die van Twitter komen. Het is een ander systeem, en ik begrijp de verwarring die ontstaat!

Twitter is een gecentraliseerd systeem. Er is 1 bedrijf dat de Twitter-server uitbaat. Dat bedrijf (en zijn nieuwe opperbaas @elonmusk) beslist wat er kan en niet kan op het platform, tegen welke prijs, wie wel en wie niet, …

Als zij morgen beslissen dat het gedaan is met Twitter is er geen Twitter meer. Dat zit denk ik niet meteen in het vooruitzicht, maar met die gekke @elonmusk als kapitein gaat het schip hier wel stevig schudden. En klotsen er mogelijk ongure types op het dek. (Ik kan de stukken van Mike Masnick over Musk en free speech en moderatie zeer hard aanraden.)

Mastodon is een gedecentraliseerd systeem. Het systeem wordt geschreven door een community vrijwilligers. De volledige broncode van de software is beschikbaar. Er is niet één Mastodon server. Er zijn er 100den. Elk van die servers heeft z’n eigen spelregels.

Meteen werpt dat vragen op.

Wat als mijn vrienden op een andere server zitten? Hoe ga ik hun berichten lezen?
Geen probleem, je kan iemand volgen die op een andere server zit. De berichten worden doorgestuurd, volledig transparant. Ook als andere mensen ze quoten.

Daarom zijn Mastodon gebruikersnamen opgesteld als naam@server. Bvb “@[email protected]“. Daaruit kan je afleiden dat ik (@jbaert) op een specifieke server (mastodon.social) zit.

Volledige handle (@[email protected]) ingeven in je client en je volgt.

In godsnaam, hoe voeg ik iemand toe van op een andere server?

Vul de volledige handle (bvb @[email protected]) in in de zoekbalk van jouw server, ga naar het tabblad accounts en klik daar op toevoegen.

Hoe kies ik dan een goeie server?
Het maakt dus niet zo veel uit, want je kan mensen over de servergrenzen heen volgen! Kies een server waar de beschrijving en regels je van aanstaan, en bouw je netwerk. Een overzicht vind je op: joinmastodon.org/servers

Enkele Belgen hebben een Belgische server gestart: mastodon-belgium.be

Wat als de server waar ik op zit ermee ophoudt / ik niet meer akkoord ben met de manier waarop die gerund wordt?
Dat is de kracht van Mastodon: je kan je data volledig meenemen en op een andere server verder doen. Er kan niet één iemand beslissen om de stekker uit het netwerk te trekken, en jij blijft de baas over je data.


De opdeling in servers maakt het ook makkelijk om je eigen ervaring op het netwerk te vormen. Als je niks wil horen van mensen die broccoli lekker vinden blokkeer je de BroccoliLovers4Life Mastodon-server.

Wie betaalt dat dan?
De meeste servers worden gedraaid door vrijwilligers. Omdat het verdienmodel niet rond advertenties of privacygevoelige data verhandelen draait kunnen zij voor hun harde werk donaties gebruiken.

Deze mensen doen hard hun best om een omgeving te cureren waar iedereen op die server zich goed bij voelt, en zij betalen voor de serverkosten. Enkele centen go a long way!

Nog een tip voor mensen die liefst op beide platformen blijven
Update: Deze crossposter houdt ermee op. Uitleg en alternatieven hier.

Met deze excellente tool crossposter.masto.donte.com.br kan je tweets (Twitter) en toots (Mastodon) uitwisselen. Instellen wat er met RT’s en quote tweets moet gebeuren, en je priceless wisdom verschijnt op beiden.

Momenteel is het druk
Dankzij de interesse en toestroom hebben vele grotere Mastodon servers (http://mastodon.social, http://mastodon.lol, etc …) het even moeilijk en hebben ze vertraging / accepteren ze geen nieuwe gebruikers.

Dit is normaal! Al deze servers worden gerund door niet of -onderbetaalde vrijwilligers die achter de schermen bezig zijn om capaciteit bij te zetten en oplossingen te zoeken. Geef ze tijd en eventueel geld. Een netwerk waar je niet betaalt met je data is niet gratis :)

“Mastodon” is dus niet kapot of down, maar enkele van de populaire servers hebben het moeilijk. Dit is het gevolg van een gedecentraliseerd systeem. Na enkele uren herstelt de synchronisatie zich. Dat is best knap te noemen!