Nerdland Maandoverzicht: Howto

Sinds een jaartje doe ik samen met een groep geweldige science nerds (oa Kurt Beheydt, Nathalie Kerkhofs, Stephanie Dehennin, Hetty Helsmoortel, Bart Van Peer, Peter Berx en Marian Verhelst) onder het goedkeurend oog van eindbaas Lieven Scheire een maandelijkse podcast over wetenschap – in alle vormen en kleuren. We zeveren, we lachen, we informeren, we weten het maar half en de tongue zit stevig in cheekHet Nerdland Maandoverzicht.

Veel mensen vroegen me de laatste tijd hoe ze in godsnaam naar zo’n ding luisteren, vandaar even snel deze post.

Wat is een podcast?

Een vreselijk hipsterige naam voor een audiobestand dat online staat. De oorsprong komt van iPod en broadcast. In Vlaanderen hoorde u misschien al van de onnavolgbare Mosselen om Half Twee podcast van Xander De Rycke (wiens Studio Mussel we vaak bestinken!).

Luisteren op je desktop

  • Alle afleveringen komen eerst online op de Soundcloud van Lieven Scheire. De eenvoudigste manier om te luisteren als je aan je computer zit en beschikt over een internetverbinding is dus gewoon daarheen te surfen en op play te klikken.
  • Op iTunes (standaard geïnstalleerd op alle Apple producten) kan u ook gewoon luisteren en abonneren via deze pagina.
  • Op een Linux-systeem kan je Vocal gebruiken, of eender welke app die RSS-feeds ondersteunt om podcasts op te halen.

Luisteren op je Android telefoon

Er zijn heel veel podcast-apps voor Android, maar de gemakkelijkste is waarschijnlijk Google Podcasts. Installeren via de Play Store, zoeken op “Nerdland Maandoverzicht” en abonneren. Via de app kunt u dan nieuwe afleveringen beluisteren (streamen) en bewaren voor internetloze momenten.

Andere app-mogelijkheden zijn Castbox of Pocket Casts.

Nerdland in de Google Podcasts App

Luisteren op je iPhone / iPad

Via de Podcasts app () op iOS toestellen (al op je toestel, of te installeren via de App Store) kan je zoeken op “Nerdland Maandoverzicht” en je abonneren.

DE POT OP MET AL DAT GEZEVER IK WIL GEWOON EEN MP3 BESTAND

Als je een Soundcloud account hebt en bent ingelogd, biedt Soundcloud je bij elke podcast onder het  menuutje een downloadoptie aan.

Indien je geen account wil aanmaken op Soundcloud kan je ook altijd een “Soundcloud To Mp3”-website gebruiken zoals Klickaud. Daarin moet je de URL meegeven van de precieze podcast die je wil downloaden.

Veel luisterplezier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.