Opinie: Dreigingsniveau Dinges

Deze opinie verscheen op 21/12/2015 in De Standaard Avondeditie

Dreigingsniveau Dinges

Wat had ik er vorige week verdomd graag bij willen zijn toen het idee van een vijfde terreurdreigingsniveau voor ons land werd geboren. Sta mij toe om het beeld voor u te schetsen.

Donderdagavond, 21u47, Wetstraat 16. Koen Geens laat tijdens de obligatoire vragenronde voorzichtig een ballonnetje op om een nieuwe, nog hogere staat van alertheid in te voeren. “We hebben niveau 4 overgebruikt!”, (m)oppert hij.  “Er dreigt pun intended gewenningsgevaar”. Een lichtjes ingedommelde premier Michel schiet wakker en is meteen wild van het idee. Het buitenland blijft immers steeds kordatere maatregelen verwachten van de charmante terroristische broeihaard België. De bobo’s van het OCAD gooien enthousiast olie op het vuur met een haastig bijeengescharrelde Powerpoint-presentatie over hoe zes niveaus en de aankoop van een dobbelsteen hen een hoop vermoeiende analyses zou besparen. En waarom daar ophouden? Zoals in Spinal Tap kan het misschien all the way up to 11?

Ondertussen is er pizza besteld. Jan Jambon – de praktische ziel van de bende – sputtert in de brainstorm tegen dat het voor de mensen nu al moeilijk genoeg is om het verschil tussen niveau 3 (“ernstig en waarschijnlijk”) en niveau 4 (“zeer ernstig en nabij”) te percipiëren. Hij werkt peinzend een pizzapunt prosciutto naar binnen, zuur lachend om de zoveelste ‘Pizza Jambon’-mop van Louis. Extern adviseur Jani Kazaltzis stelt telefonisch het nieuwe terreurdreigingskleurenschema voor: donkergroen, groen, geel, oranje, rood. Violet wordt achter de hand gehouden voor de toekomst. OCAD-voorzitter André Vandoren bedankt iedereen voor de input, verzamelt de lege pizzadozen en veegt het whiteboard schoon. Het zijn zijn laatste twee weken, en hij kan zich geen beter afscheidscadeau wensen.

Zo is het vast en zeker gegaan. Niet nodig om dat te verifiëren. Geloof me nu maar. Een beetje zoals u moet geloven dat alle bijkomende veiligheidsmaatregelen in de strijd tegen terrorisme hoogdringend én noodzakelijk zijn. Dat in naam van het lopende onderzoek absoluut geen informatie mag vrijgegeven worden. Dat het toeval is dat Koen Geens – nochtans een man met lippen gemààkt om stijf op elkaar te houden – in het VTM-programma “Faroek” laat vallen dat TwijfelTerrorist (patent pending) Salah Abdeslam wist te ontsnappen door de legale onmogelijkheid van nachtelijke huiszoekingen. Een manco dat nét met de nieuwe maatregelen zal worden opgelost.

Of ik de goede bedoelingen van ons overheidsapparaat conspiracygewijs in twijfel trek? Uiteraard niet. Maar laat ons niet in de val trappen waar de VS zich in dit post-Patriot Act-tijdperk moeizaam uit moet klauwen. Veiligheidsmaatregelen zonder transparantie werken niet. Want zonder transparantie zullen die maatregelen niets meer dan blinddoeken blijken.